Binnen 5 werkdagen in huis
Gratis verzending
Achteraf betalen mogelijk
9,4/10

Plexiglas of gehard glas: Wat is het verschil?

Een schilderij is niet alleen een afbeelding aan de muur, maar ook een kunstwerk dat is gemaakt van verschillende materialen in verschillende diktes. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we de twee verschillen tussen plexiglas en gehard uitleggen en waarom wij gekozen hebben voor glasschilderijen op gehard glas.

Plexiglas – Voordelen en nadelen

Plexiglas is een veelgebruikt materiaal voor schilderijen. Het is een kunststof die een aantal belangrijke voordelen biedt ten opzichte van glas. Het materiaal is namelijk lichter en minder breekbaar dan glas, waardoor het gemakkelijker te hanteren is. Plexiglas is ook beter bestand tegen UV-straling, waardoor het minder snel verkleurt.

Een nadeel van plexiglas is dat het gevoeliger is voor krassen dan glas. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken en hanteren van plexiglas. Ook kan het materiaal na verloop van tijd geel worden. Je kunt plexiglas kennen van de plexiglas platen welke tijdens de corona in veel winkels ter bescherming werden opgehangen. Plexiglas is ook veel goedkoper dan glas.

Gehard glas – Voordelen en nadelen

Gehard glas is een ander veelgebruikt materiaal voor schilderijen. Het is een speciaal bewerkt type glas dat veel sterker is dan gewoon glas. Dit type glas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor douchewanden. Gehard glas is ongeveer vijf keer sterker dan normaal glas en breekt niet zo snel. Dit maakt het een veiligere keuze voor schilderijen die worden opgehangen in openbare ruimtes, zoals kantoren of scholen.

Een ander voordeel van gehard glas is dat het minder gevoelig is voor krassen dan gewoon glas of plexiglas. Dit komt doordat gehard glas is behandeld met een speciaal proces dat het oppervlak harder maakt. Gehard glas heeft ook een hogere brekingsindex dan gewoon glas, waardoor de kleuren intenser lijken.

Een nadeel van gehard glas is dat het duurder is dan gewoon glas en soms moeilijker te vinden is. Ook kan het materiaal niet worden gesneden of bewerkt nadat het is gehard, wat betekent dat het op maat moet worden besteld.

De voordelen van gehard glas

Gehard glas biedt vele voordelen ten opzichte van gewoon glas. Het is tot wel vijf keer sterker, waardoor het beter bestand is tegen stoten en druk. Daarnaast breekt het in kleine, relatief ongevaarlijke stukjes, wat de kans op letsel vermindert. Gehard glas is ook beter bestand tegen temperatuurverschillen, wat het ideaal maakt voor toepassingen waarbij blootstelling aan hitte of kou een rol speelt.

Waarom gehard veiligheidsglas?

Gehard veiligheidsglas is een type gehard glas dat speciaal is ontworpen om de kans op letsel bij breuk te minimaliseren. Doordat het in kleine, minder scherpe stukjes breekt, is de kans op snijwonden aanzienlijk kleiner dan bij gewoon glas. Bovendien blijven de gebroken stukjes vaak aan een tussenlaag kleven, waardoor ze niet direct naar beneden vallen.

Verschillende diktes

Bij het creëren van kunstwerken zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, waaronder plexiglas en gehard glas. Plexiglas, ook wel bekend als acrylaat, biedt veel voordelen voor kunstenaars en liefhebbers van kunst. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan op maat worden gemaakt. Daarnaast is plexiglas vijf keer zo sterk als gewoon glas, waardoor het duurzaam en veilig is voor het maken van glasschilderijen. Door de eigenschappen van plexiglas blijft het glas zichtbaar, waardoor de kleuren en details van het kunstwerk volledig tot hun recht komen.

Productieproces gehard glas

Gehard glas is een andere populaire keuze voor glaskunst. Het is een speciaal behandeld glas dat extreme verhitting en snelle afkoeling ondergaat, waardoor het glas extra hard en sterk wordt. Gehard glas is bestand tegen breken en biedt daardoor een stuk veiligheid, vooral wanneer het wordt toegepast in bijvoorbeeld glazen deuren, douchewanden of windschermen. Daarnaast is het verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor kunstenaars een breed scala aan mogelijkheden hebben om hun creativiteit tot uiting te brengen.

Gehard glas, met geslepen randen (plat poly geslepen)

Bij het maken van een glasschilderij met plexiglas of gehard glas is het belangrijk om aandacht te besteden aan de randen van het materiaal. Plexiglas platen kunnen worden voorzien van afgewerkte randen, zodat er geen uitstekende glas schilfers ontstaan die tot diepe wonden kunnen leiden. Ook bij gehard glas is het mogelijk om grotere uitstekende randjes te vermijden door gebruik te maken van speciale bewerkingen tijdens het productieproces. Hierdoor wordt het glas niet alleen veiliger, maar ook esthetisch aantrekkelijker.

Voordelen geharde glasplaat, plat poly geslepen

Om het beste resultaat te bereiken bij het werken met plexiglas of gehard glas, kan het advies van een expert waardevol zijn. Zij kunnen je adviseren over de gewenste dikte van het glas, afhankelijk van de grootte van het kunstwerk en de bepaalde spanning die het glas moet kunnen weerstaan. Daarnaast kunnen ze het glas laten slijpen of polijsten, zodat het een extra heldere uitstraling krijgt. Voor maatwerk kunstwerken kunnen plexiglas platen of gehard glas op maat worden besteld, waarbij ook rekening wordt gehouden met specifieke vereisten zoals een speciale thermische behandeling. Door deze aandacht voor detail en vakmanschap ontstaan glasschilderijen die zowel visueel indrukwekkend als duurzaam zijn.

De veelzijdigheid van plexiglas en gehard glas in glaskunst

Bij het gebruik van plexiglas of gehard glas voor glaskunst is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een variant met figuurglas. Figuurglas heeft een reliëfpatroon of textuur aan één zijde, wat een extra dimensie aan het kunstwerk kan toevoegen. Het geeft een bijzonder effect wanneer licht door het glas valt, waardoor het kunstwerk een unieke uitstraling krijgt. Daarnaast kunnen plexiglas platen of gehard glas worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals tafelbladen, windschermen of overkappingen, waarbij de eigenschappen van het glas, zoals lichtdoorlatendheid en duurzaamheid, goed van pas komen.

Creëer unieke texturen met figuurglas en gebruik van glas in diverse toepassingen

Bij het gebruik van plexiglas of gehard glas voor glaskunst is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een variant met figuurglas. Figuurglas heeft een reliëfpatroon of textuur aan één zijde, wat een extra dimensie aan het kunstwerk kan toevoegen. Het geeft een bijzonder effect wanneer licht door het glas valt, waardoor het kunstwerk een unieke uitstraling krijgt. Daarnaast kunnen plexiglas platen of gehard glas worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals tafelbladen, windschermen of overkappingen, waarbij de eigenschappen van het glas, zoals lichtdoorlatendheid en duurzaamheid, goed van pas komen.

Het belang van glasdikte bij het maken van glasschilderijen

Bij het werken met plexiglas of gehard glas is het belangrijk om rekening te houden met de glasdikte. Bij glasschilderij.nl werken we alleen met gehard glas met een dikte van 0.4mm Afhankelijk van het beoogde doel van het kunstwerk, de grootte en de gewenste uitstraling, kan een specifieke glasdikte worden geadviseerd. Dunner glas kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor kleinere kunstwerken, terwijl dikkere glasdiktes worden aanbevolen voor grotere stukken om de stabiliteit te waarborgen. Het is raadzaam om te overleggen met een specialist op het gebied van glaskunst om de juiste keuze te maken.

Perfecte pasvorm en veiligheid met op maat gemaakt en geslepen glas

Een ander voordeel van het werken met plexiglas of gehard glas is dat ze beide kunnen worden geslepen of gesneden volgens de gewenste afmetingen. De glasschilderijen van Glasschilderij.nl hebben altijd een afgewerkte rand. Dit betekent dat iedereen de mogelijkheid heeft om het glas op maat te laten maken voor hun specifieke projecten. Meestal worden de platen op maat gezaagd. Het maat laten maken van het glas zorgt voor een perfecte pasvorm en maakt het mogelijk om kunstwerken te creëren met nauwkeurige afmetingen en vormen. Bovendien kunnen de randen van het glas worden geslepen om scherpe randen te voorkomen, waardoor het glas veiliger en gemakkelijker te hanteren is.

394215f0 8842 4d35 a122 697034b176f3

Glans en textuur: polijsten en bewerkingstechnieken voor glaskunst

Bij het maken van glasschilderijen kunnen verschillende technieken worden toegepast om de gewenste effecten te bereiken. Dit verbetert niet alleen de esthetische kwaliteit van het kunstwerk, maar zorgt ook voor een betere lichtreflectie. Daarnaast kunnen ze onderzijde van het glas bewerken met speciale technieken, zoals etsen of graveren, om unieke texturen of patronen toe te voegen. Deze bewerkingen dragen bij aan de veelzijdigheid en creatieve mogelijkheden van glaskunst.

Geharde Glas: De Ultieme Bescherming voor Je Glasschilderijen

Als je op zoek bent naar maximale bescherming voor je waardevolle glasschilderijen, dan is gehard glas de perfecte keuze. Gehard glas ondergaat een speciaal thermisch behandeling waardoor het vijf keer zo sterk wordt als regulier glas. Dit betekent dat het bestand is tegen krassen, stoten en zelfs een plotselinge impact. Het glas wordt tijdens het productieproces verhit en vervolgens snel afgekoeld, waardoor een hoge spanning ontstaat die diepe wonden voorkomt bij eventuele breuken. Gehard glas is ook veiligheidsglas omdat het in kleine stukjes uiteenvalt bij breuk, waardoor het risico op letsel aanzienlijk wordt verminderd. Je kunt gehard glas op maat bestellen en de glasdikte kiezen die past bij jouw specifieke behoeften. Met gehard glas blijven je glasschilderijen niet alleen goed beschermd, maar behouden ze ook hun helderheid en esthetische uitstraling.

Ruw Gesneden Glas: Een Artistieke Touch voor Je Glasschilderijen

Voor een unieke artistieke uitstraling kun je kiezen voor ruw gesneden glas in combinatie met plexiglas schilderijen. Ruw gesneden glas creëert een prachtige textuur en dimensie die een extra element van visuele interesse aan je kunstwerken toevoegt. Het ruwe oppervlak van het glas vangt het licht op een speelse manier op, waardoor je schilderijen tot leven komen met een levendige en dynamische uitstraling. Bovendien zorgt de ruwe snijrand voor een artistieke randafwerking die perfect past bij moderne en eigentijdse interieurs. Door ruw gesneden glas toe te passen op je glas schilderijen, voeg je een uniek en opvallend element toe aan je kunstcollectie. Dit is alleen mogelijk als maatwerk en is niet standaard verkrijgbaar.

Voorkom krassen en behoud de kwaliteit van plexiglas en gehard glas

Bij het werken met plexiglas of gehard glas is het belangrijk om voorzichtig te zijn om krassen te voorkomen. Hoewel plexiglas en gehard glas duurzaam en krasbestendig zijn, kunnen ze nog steeds beschadigd raken bij onzorgvuldig gebruik. Het is raadzaam om het glas te beschermen tijdens het schilderen en om zachte doeken of speciale reinigingsmiddelen te gebruiken om krassen te voorkomen bij het schoonmaken van het kunstwerk. Door voorzichtigheid en regelmatig onderhoud blijft het glas in optimale staat en behoudt het zijn visuele impact.

Creatieve mogelijkheden en hoogwaardige resultaten met plexiglas en gehard glas in glaskunst

Plexiglas en gehard glas bieden kunstenaars en liefhebbers van glaskunst een scala aan mogelijkheden om hun creativiteit tot uiting te brengen. Of het nu gaat om het maken van levendige glasschilderijen, functionele kunstwerken zoals tafelbladen of veilige glastoepassingen zoals douchewanden, het gebruik van plexiglas en gehard glas zorgt voor duurzaamheid, esthetiek en veelzijdigheid. Met verschillende kleuren, diktes en bewerkingsopties kunnen kunstenaars hun eigen unieke stijl en visie realiseren, terwijl ze kunnen vertrouwen op de eigenschappen van plexiglas en gehard glas om hoogwaardige resultaten te bereiken.

Faf9530e 427b 4bb5 9548 cd270bd10a62

Beide hebben voor en nadelen

Of je nu kiest voor plexiglas of gehard glas, beide materialen hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Plexiglas is lichter, minder breekbaar en beter bestand tegen UV-straling, terwijl gehard glas sterker is en minder gevoelig voor krassen. De keuze tussen deze materialen hangt af van je specifieke behoeften en budget. Welk materiaal je ook kiest, zorg ervoor dat je schilderij goed wordt beschermd en op een veilige manier wordt opgehangen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0.00
De waardering van glasschilderij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 19 reviews.